Shgipes bageri

Veckans verksamhetsbesök
 
Vi har så många medarbetare på Adolfsbergshemmet, som gör ett fantastiskt jobb med att ge våra äldre god omsorg och även den lilla extra guldkanten. Vi kommer därför med oregelbundna mellanrum att göra besök i olika delar av verksamheten för att uppmärksamma detta.

Denna vecka har jag tagit med mig kameran och gjort ett besök till avdelning A1 och B1. Anledningen är att jag hört rykten om att en ur personalen är lite extra duktig på att baka till de boende där.

Jag kommer till avdelningsköket strax efter klockan 10:00 och då är nämnda person redan i full fart med brödbaket.
Hej! Vem är du?
Jag heter Shgipe Murigi och är en snart 50 årig tvåbarnsmor, svärmor och farmor. Jag kom till Sverige 1998 från Kosovo och var då en utbildad elektrotekniker med få möjligheter till jobb inom detta i Sverige.
 
 
Hur länge har du jobbat här på Adolfsbergshemmet?

Jag började 2003 som vårdbiträde och 2007 var jag färdig undersköterska. Jag har i dag en placering på A1 men har jobbat på olika avdelningar på hela boendet. Jag trivs mycket bra och skulle inte vilja byta arbetsplats. Det känns som hemma här och jag jobbar verkligen med hela mitt hjärta när jag är här.

Jag har hört ryktas om att du bakar bröd till de boende på avdelningarna A1/B1.
 
Ja det stämmer! Det började som något litet extra vid särskilda tillfällen och sen utökades det till helgerna. Alla vi i personalen såg att de boende verkligen uppskattade att serveras nybakt bröd till exempel till soppan med mera. Detta har gjort att det bakas ganska ofta, givetvis när verksamheten tillåter det. Jag ser så många fördelar med detta. Det är roligt för mig att baka och det är trevligt för de boende. De mår så bra av både doften och smaken.
 

 

Finns det några utmaningar?

Det är viktigt med planering för att hinna med baket, så det inte har för stor inverkan på det dagliga som ska göras på avdelningen.

Det kan också vara svårt med ingredienserna om det är några ovanliga, jag tar ibland med mig hemifrån. Men med planering så ska det gå att beställa hem ingredienser till avdelningen, eller köpa på Parkhallen.
 
Har du några tips till andra som vill göra likadant?

Ja! Återigen är planering viktigt. Samarbete i gruppen är också viktigt.  Även om jag står för mycket av bakningen så skulle jag inte klara det utan mina kollegor.

Jag kan stå på morgonen och förbereda frukosten, koka gröt med mera. Samtidigt har jag slängt ihop en deg som sen får stå på jäsning under förmiddagen. Det behöver inte vara så krångligt. En sockerkaka tar inte så lång tid men det ger de gamla så mycket. Det är ofta dom små ansträngningarna som gör mest.

Nu vill vi såklart ha recept på det du bakat!

Shqipe har det mesta i huvudet, men ger ett ungefärligt recept på morotsbrödet hon bakar.

Morotsbröd á två limpor:

500 g mjöl                                          

2 rivna morötter                                          

50 g smält smör

1 pkt torrjäst

Ca 3 dl vatten

Rör ihop till en ganska lös deg. Låt jäsa i en timme. Häll degen i brödformar, arbeta inte ihop den. Låt jäsa i ca 30-40 min till degen nått formens kanter. Grädda i ugn i 200 grader i 30-40 minuter. Strö eventuellt över sesamfrö och riven ost innan gräddningen.

 
Vid pennan
Sandra MånstiernaInga kommentarer:

Skicka en kommentar